Marie Oskarsson


”När jag började skriva barnböcker en gång för länge sedan var det för att min äldste son inte ville göra sin läsläxa. Han tyckte att böcker var något tråkigt och onödigt, särskilt om man jämförde med dataspel, lego eller innebandy. Men jag oroade mig för hans läsförmåga och möjlighet att klara skolan, så jag var tvungen att försöka lösa hans läsknut.

Detta är nu många år sedan. Min äldste son är vuxen, och det var länge sedan jag behövde oroa mig för honom och hans läsning. Nu är det andra barn jag tänker på, som alla de omkring 3.000 barn som jag årligen träffar på mina författarbesök i skolan till exempel. Läsförmågan är nyckeln till så mycket – möjligheten att klara skolan, möjlighet att delta i det offentliga samtalet, möjlighet att göra sig förstådd och själv förstå saker, möjlighet att kommunicera med andra. Jag ser på det sättet läsförmågan som en av de viktigaste demokratifrågorna för vårt land. Att min bok delas ut helt gratis under till barn under Världsboksveckan känns därför alldeles fantastiskt.

Men jag ser också läsning som ett sätt att vidga världen. Genom läsupplevelser kan vi möta andra personer, världar, tankar och upplevelser utan att ens behöva lämna vår egen trygga tillvaro. Det är magiskt. Men alla barn har inte samma tillgång till böcker hemma. Det finns barn som har många böcker i sin bokhylla och barn som inte har någon egen bok alls. Det är ytterligare ett skäl att glädjas över att många barn över hela Sverige får en chans att få en av mina böcker under Världsboksveckan.”

 

Helena Bergendahl


”Jag har tecknat Jack och hans vänner i många böcker. Omslaget till Dags för disco var lite extra roligt att göra för att Jack, som brukar vara blyg och eftertänksam, här fick bli värsta discokungen! Hur gick det till? Det är ju hans bästa kompis Edvin som brukar vara den som kan imponera med nästan allt.
 Läs boken så får du veta vad som hände. Hoppas du gillar den.”

Regeringsgatan 60, 103 29 Stockholm, sbf@booksellers.se